Σάββατο 2 Απριλίου 2016

ΣΑΛΕ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΑ!

Ο προπονητής του Παναθηναϊκού μίλησε για την πρόκριση, τον Διαμαντίδη, τον Γουίλιαμς, τον Νίκο Παππά αλλά και για πολλά άλλα ενδιαφέροντα σε μία εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη στη NOVA.
AdTech Ad
Αναλυτικά:    

Για τη ζωή στην Αθήνα:
«Δεν χρειάζεται να πω ψέματα ότι είναι δύσκολα τα πράγματα εδώ. Είναι ωραία η ζωή εδώ για μένα και την οικογένειά μου. Είναι τέλειο που αποφασίσαμε να έρθουμε. Δεν το μετανιώνουμε. Απολαμβάνουμε κάθε μέρα. Είναι όλα νορμάλ. Εκτός από τον… εξωπραγματικό κόσμο που ζούμε, παίζοντας μπάσκετ!».
Για τη βράβευση Διαμαντίδη:
«Είναι ένας από τους καλύτερους αν όχι ο καλύτερος. Είμαι πολύ ευλογημένος και τυχερός που τον έχω σαν παίκτη. Ελπίζω να μην είναι η τελευταία του μέρα εδώ. Δεν θέλω να τον πιέσω. Θέλω να απολαύσει τις τελευταίες στιγμές. Ό,τι πέτυχε ήταν απίστευτο. Είναι ταπεινός. Μπορείς να γράψεις ολόκληρο βιβλίο για αυτόν. Μαθαίνω από αυτόν. Όλοι οι παίκτες είναι τυχεροί και ευλογημένοι που τον έχουν συμπαίκτη. Ευχαριστιέται πολύ αυτό που κάνει και είναι παράδειγμα για όλους. Δουλεύει σκληρά, κρατά χαμηλά το κεφάλι του.
Θα προσπαθήσω να του αλλάξω γνώμη. Υπάρχει πλάνο! Τριετές πλάνο! Πρέπει να μείνει στο μπάσκετ. Πρέπει να μείνει εδώ, για το άθλημα, για τον οργανισμό. Όλοι θα πρέπει να τον κρατήσουμε στο μπάσκετ. Έχω μιλήσει με τον κύριο Γιαννακόπουλο για να παίξει και την επόμενο χρονιά. Δεν μπορούμε να αφήσουμε έναν τέτοιο παίκτη να φύγει. Είναι μια τεράστια αξία και δεν θα πρέπει να μείνει ούτε ένα χρόνο μακριά από τα παρκέ.
Αυτό που έγινε από τους οπαδούς για τον Διαμαντίδη το χρωστάει σε όλο το μπάσκετ, σε όλη την Ευρώπη. Όλες οι ομάδες να ζήσουν μια βραδιά σαν της Παρασκευής. Ο καθένας θα πρέπει να καταλάβει τι σημαίνει για το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Όλοι θα πρέπει να το βιώσουν για να τον πάρουν σαν παράδειγμα. Αυτός είναι το μέλλον. Είναι κακός αμυντικός. Χάνει τα τρίποντα. (σ.σ. γέλια!)».
Για το ότι είχε πει στους παίκτες ότι θα είναι στα playoffs: 
«Είπα ότι πρέπει να παίξουμε για να πάμε στα playoffs. Αυτός είναι ο στόχος μας. Ότι είμαι σίγουρος ότι θα πάμε εκεί. Η φιλοσοφία μου είναι ότι από τη μία παίζεις και από την άλλη παίζεις για να κερδίσεις. Σε αυτή τη διοργάνωση δεν μπορείς απλά και να παίζεις.  Αυτός είναι ο στόχος που πρέπει να πετύχουμε. Είπαμε στους παίκτες μου ότι αν το δούμε σαν διασκέδαση μπορούμε να πάμε αλλού. Εδώ τα πράγματα είναι σοβαρά».
Αναφορικά με τις τρεις προσθήκες:
«Θέλαμε λίγο μεγαλύτερο ροτέισον. Κάτι παραπάνω. Λίγη περισσότερη φρεσκάδα. Λίγη περισσότερη αθλητικότητα. Μερικά κορμιά. Η Ευρωλίγκα απαιτεί μεγάλη προσπάθεια, σωματικά και πνευματικά. Δεν κουράζεσαι μόνο στα πόδια αλλά και στο μυαλό. Γι’ αυτό προσθέσαμε κάποια κορμιά. Πρέπει να κρατήσουμε τα καλά από την αρχή της σεζόν. Τώρα έχουμε μία πολύ καλή ατμόσφαιρα στα αποδυτήρια. Προσεύχομαι για αυτό που συμβαίνει. Αυτό μας δίνει την έξτρα ποιότητα για να ανταγωνιστούμε».
Για τη δίψα των φιλάθλων να πάει ο Παναθηναϊκός στο Final 4:
«Αισθάνομαι αυτή τη δίψα. Ειδικά όταν ήταν εδώ στις δύσκολες στιγμές. Υπήρχαν τέτοιες στιγμές μέσα στη σεζόν. Ήρθαν στο γήπεδο και μας εξέφρασαν τη στήριξή τους. Και μας βοήθησαν πολύ. Όλους μας. Έδωσαν σε όλα τα καινούρια πρόσωπα να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι. Αυτή η σύνδεση ανάμεσα σε παίκτες και οπαδούς είναι πολύ σημαντική. Το εκτιμούμε, τους ευχαριστώ πολύ και θα συνεχίσω να τους ευχαριστώ».
Για οικονομική κρίση η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να συναγωνιστεί τα εκατομμύρια που δαπανούσε παλαιότερα.
 «Συμφωνώ, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την προσπάθειά μας. Είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τα πάντα και να κυνηγάμε το καλύτερο. Θα πρέπει να παίξουμε για αυτό και να κάνουμε τα πάντα για να πετύχουμε τους στόχους μα. Δεν θα πρέπει να κρυβόμαστε. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Αυτή την ευκαιρία που έχουμε τώρα θα πρέπει να την παίξουμε. Δεν θα την ξαναβρούμε μπροστά μας. Αυτό προσπαθώ να περάσω στους παίκτες μου».
Για το αν νιώθει άγχος και πίεση:
«Αγαπώ το μπάσκετ. Είναι το πάθος μου. Η επιτυχία είναι να κάνεις αυτό που αγαπάς. Όποτε πατάω το παρκέ νιώθω διαφορετικά.  Νιώθω χαρούμενος. Έχασα αυτό το πάθος στην καριέρα μου όταν έμεινα έξω για μία χρονιά. Είχα μια πρόταση τότε από τον Ομπράντοβιτς να παίξω για τον Παναθηναϊκό και του απάντησα ότι αυτή τη στιγμή δεν αγαπώ το μπάσκετ τόσο. Δεν ήθελα με τίποτα να γίνω υποκριτής και να φανεί ότι τον κοροϊδεύω. Ήταν χαζό βέβαια αυτό που έκανα (σ. σ. γέλια). Εσάς σας αρέσει να μας πιέζετε. Είναι ένα παιχνίδι. Δε θα έλεγα ποτέ, αλλά ελάχιστες φορές ένιωσα πίεση και άγχος. Κανείς δεν μπορεί να βάλει περισσότερη».
Αν έχει προτίμηση για κάποιο αντίπαλο στα playoffs:
«Δεν νομίζω ότι σε αυτό το επίπεδο μπορείς να διαλέξεις. Κανείς, όμως, δεν θέλει να παίξει αυτή τη στιγμή με τον Παναθηναϊκό.  Δεν έχει να κάνει με το τι θέλουμε να παίξουμε εμείς. Μετράω τους παίκτες μου και τους εκτιμώ για τη δουλειά τους. Λατρεύω ακόμη και τα λάθη τους (σ. σ. γέλια)».
Τι θα είχε γίνει αν αυτές οι μεταγραφές είχαν γίνει νωρίτερα; Θα
«Ας είμαστε ειλικρινείς, θα μας βοηθούσαν πολύ. Και στη χημεία και στο να κάνουμε κάτι παραπάνω. Θα μας είχαν βοηθήσει σίγουρα. Θα είχε βοηθήσει τους Γουίλιαμς και Χάντερ να κατανοήσουν τι σημαίνει Ευρωλίγκα. Βλέπουν ίσως ένα επίπεδο που δεν περίμεναν. Είναι ένας τοίχος που πρέπει να ξεπεράσουν. Είμαι πάντως πολύ ευγνώμων στον πρόεδρο που το έκανε. Έκανε την κατάλληλη επιλογή. Πλέον είναι δική μας ευθύνη να τον δικαιώσουμε».
Για τον Γουίλιαμς και το αν θα μείνει:
«Έχει δείξει μόνο λίγα πράγματα από το ταλέντα του. Το ταλέντο του ταιριάζει στην Ευρώπη. Στο NBAείναι γκαρντ, ενώ εδώ καλύπτει και τις τρεις. Έχει τρομερή ποιότητα. Τώρα βάζει απλά ένα δείγμα από το τι μπορεί να κάνει. Ελπίζω ότι θα απολαμβάνουμε το παιχνίδι του εδώ στον Παναθηναϊκό και στην Ευρώπη, γιατί είναι ένας παίκτης που μπορεί να καλύψει τρεις θέσεις. Λατρεύω τους παίκτες που έχουν αυτό το ταλέντο και τέτοιες κινήσεις. Είναι σοβαρό παιδί, μιλά για το μπάσκετ όλη την ώρα, μου έλεγε ιστορίες για τον προπονητή του στο Ντιούκ, τον Σιζέφσκι, για τον Κόμπι, τον Λεμπρόν. Ο μέντοράς του είναι ο Χάρνταγουεϊ και είναι ένας παίκτης που θαυμάζω και έχω παίξει αντίπαλός του στους Ολυμπιακούς του 1996. Είναι ωραίο να ακούς παίκτες να λένε ότι έχουν μέντορα. Αφιερώνει τη ζωή του στο μπάσκετ. Είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για όλους .Ελπίζω να αποδεχτεί την πρόταση που του έχουμε βάλει στο τραπέζι».
Για τα τρία παιχνίδι με τον Ολυμπιακό και αν υπάρχουν ομοιότητες με το ντέρμπι της Σερβίας.
Έχει ομοιότητες με το ντέρμπι Παρτιζάν-Ερυθρού Αστέρα. Είναι τεράστιο γεγονός εδώ για όλους και έτσι είναι. Σέβομαι την ιστορία τους, τους προέδρους τους, έχουν εξαιρετική ομάδα, εξαιρετικό παιχνίδι, είχαν καλές εμφανίσεις με καλό μπάσκετ φέτος. Όλοι περιμένουν να δουν πώς θα είναι και εγώ το ίδιο».
Το 1997 χάσατε το ευρωπαϊκό από τον Ολυμπιακό. Είναι ένα.. γραμμάτιο που πρέπει να πληρωθεί;
«Όχι εντάξει. Ακόμη κι αν χάσαμε έχω καλές αναμνήσεις από τότε.  Ήξεραν στον Ολυμπιακό το πρόβλημα που είχα. Ο κόουτς Μίνιτς που ήταν τότε στο πλευρό του Ίβκοβιτς ήξερε τι περνάω και ήξερε πώς να το αντιμετωπίσει. Το άξιζαν. Ο Ρίβερς ήταν εξαιρετικός και ήταν τιμή για μένα να παίξω εναντίον του. Εκείνη η χρονιά ήταν περίεργη για την Μπαρτσελόνα. Την είχε παρατήσει σχεδόν εκείνη τη σεζόν, αλλά ανέτρεψε τα πράγματα για να πάει στο Final 4».
Για τον Νίκο Παππά, για τον οποίο ρωτά πολύς κόσμος;
«Είναι συνηθισμένα πράγματα που συμβαίνουν στις ομάδας. Δεν περιμένουμε να τον δούμε φέτος. Είναι κάτι που θα κοιτάξουμε από την επόμενη σεζόν. Είναι στα χέρια του και εξαρτάται από αυτόν πλέον».
Για τους πιο νέους σε ηλικία παίκτες και την εξέλιξή τους:
«Είμαι πολύ χαρούμενος για αυτούς. Πρέπει να καταλάβουν ποια είναι η διαδικασία για να εξελιχθείς και να φτάσεις στο επίπεδο αυτό. Πρώτα απ’ όλα είναι παιδιά. Μικρά παιδιά. Ό,τι βιώνουν είναι καινούριο. Δεν μπορούμε να πάρουμε ως δεδομένο ότι μπορούμε να ελέγξουμε όλα τα ερεθίσματα των παιδιών. Δεν έχει νόημα να καταλάβουμε με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τι συμβαίνει γύρω τους. Είναι κάτι που δεν μπορείς να προβλέψεις. Είναι μια μακρά διαδικασία, αλλά πολύ όμορφη. Πρέπει να τους μιλάς και για τη ζωή όχι μόνο για το μπάσκετ. Πριν δυο μέρες μίλησα με τον πατέρα του Χαραλαμπόπουλου. Τον καλέσαμε για να μιλήσουμε για τον Βασίλη. Ο ρόλος αυτών των παιδιών θα μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, αλλά δεν χρειάζεται να υπάρχει πίεση και βιασύνη. Θα πρέπει να ζητάς λιγότερα για να πάρεις περισσότερα. Η πίεση και η βιασύνη είναι αντιπαραγωγικές. Σημασία έχει με ποιους προπονούνται και με ποιους ακολουθούν τις ασκήσεις. Για παράδειγμα, ο Παπαγιάννης προπονείται με τον Ραντούλιτσα, τον Κούζμιτς είναι ένα βουνό για αυτόν. Ο Χαραλαμπόπουλος με έναν παίκτη του NBAτον Γουίλιαμς, ή τον Πάβλοβιτς ή τον Μποχωρίδη. Ο Μποχωρίδης ήταν άτυχος. Προσπαθώ να τους κρατάω αισιόδοξους με την ελπίδα και την πίστη ότι θα μεγαλώσουν την επόμενη μέρα. Του χρόνου θα είναι όλοι πιο έτοιμοι. Αυτή είναι η διαδικασία και αυτή ήταν η δική μου ερώτηση όταν σήκωσα το τηλέφωνο. Ότι δηλαδή “είστε έτοιμοι για αυτή τη διαδικασία;”.  Δεν είναι μόνο ο Μίλαν Μίνιτς. Είναι και ο Γκόραν Μπιέντοφ που βοηθά πάρα πολύ. Είναι άνθρωποι που ειδικεύονται».
Για τους μεγαλύτερους αντιπάλους του;
 «Ο Νίκος Γκάλης και Ντράζεν Πέτροβιτς. Ως αντίπαλος επίσης ο Μαρτσιουλόνις».
 Για τον μεγαλύτερο συμπαίκτη και τον μεγαλύτερος παίκτη που έχει προπονήσει:

Ο Ντανίλοβιτς και ο Σάβιτς. Ο μεγαλύτερος παίκτης που έχω προπονήσει είναι ο Διαμαντίδης.
Για το ποια είναι η θέση του Γιάννη Αντετοκούμπο;
«Θα ήθελα να τον προπονώ. Μπορεί να κάνει πολλά πράγφματα. Μου έρχονται στο μυαλό δύο παίκτες. Ο Κιριλένκο και ο Κούκοτς. Ο Κούκοτς είχε ένα τεράστιο ταλέντο, που είναι πολύ δύσκολο να μιμηθείς. Αλλά αυτό που κάνει ο Κιριλένκο, ριμπάουντ, σκορ, κοψίματα, η λογική του Κιριλένκο είναι πιο κοντά σε αυτό που περιμένουμε να δούμε από τον Αντετοκούνμπο. όλα τα στοιχεία που μπορούν να μπουν σε ένα τετράγωνο και δεν μπορούν να περιοριστούν από την τρέλα των προπονητών.  Τέτοιους παίκτες είναι λάθος να προσπαθήγσεις να τους βάλεις σε καλούπι. Ο Διαμαντίδης έιναι πρώτος με διαφορά από τον δεύτερο στο πώς διαβάζει το παιχνίδι. Πολύ καλός σε αυτό ήταν και ο Παπαλουκάς. Πριν από λίγα χρόνια ο Μπογκντάνοβιτς είχε αναγκαστεί να παίξει λίγο πόντι γκαρντ κι αυτό τον βοήθησε πολύ στην εξέλιξή του. Όλα είναι μέσα στο παιχνίδι και όλα μπορούν να συμβούν. Ο Νίκολιτς δύο χρόνια πριν αλλάξει ο κανονισμός που δεν επέτρεπε να κουνάμε τα πόδια στην επαναφορά, αυτός είχε ετοιμάσει την ομάδα μου να είναι έτοιμοι για όταν αλλάξει ο κανονισμός!».

Πηγη: Leoforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου