Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

ΤΑ «ΟΠΛΑ» ΤΟΥ ΖΙΛΜΠΕΡΤΟ

Η προσπάθεια του Παναθηναϊκού να συνεργαστεί και πάλι με τον Ζιλμπέρτο Σίλβα συνεχίζεται και δεν αποκλείεται να έχει θετικά αποτελέσματα. Ο Βραζιλιάνος πρώην άσος του «τριφυλλιού» ετοιμάζεται για το επόμενο βήμα στην καριέρα του και όπως είπε και ο ίδιος προχθές σε δηλώσεις του έχει ήδη ξεκινήσει την προεργασία για τη θέση του αθλητικού διευθυντή.

Μία θέση πολύπλοκη, με αρμοδιότητες που πολλές φορές διαφέρουν από σύλλογο σε σύλλογο, αλλά έχουν πάντα κάποιες σταθερές και οι άνθρωποι που αναλαμβάνουν αυτό το ρόλο οφείλουν να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις.
Στην περίπτωση του Ζιλμπέρτο τα πιο σημαντικά εφόδια που έχει προκειμένου να ξεκινήσει την καριέρα του αθλητικού διευθυντή είναι ήδη γνωστά. Μιλάμε για έναν άνθρωπο με απίστευτες ποδοσφαιρικές γνώσεις, οι οποίες άλλωστε τον βοήθησαν να κάνει μια τεράστια καριέρα στο πιο υψηλό επίπεδο. Βασικό στέλεχος της μεγάλης Άρσεναλ, αλλά και αρχηγός της Εθνικής Βραζιλίας για πολλά χρόνια. Δεν είναι τυχαίο πως όλοι οι προπονητές που συνεργάστηκαν μαζί του, μιλούσαν για έναν παίκτη «προπονητή» μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Στοιχείο ενδεικτικό της ποδοσφαιρικής του ευφυΐας.
Παράλληλα, σε αυτή την πολυετή καριέρα στο κορυφαίο επίπεδο έχει καταφέρει να έχει «χτίσει» σχέσεις με σημαντικούς ανθρώπους του χώρου και να έχει υψηλές γνωριμίες που του ανοίγουν αμέτρητες πόρτες. Ο σεβασμός που τρέφουν προς το πρόσωπό του σε όλον τον κόσμο αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προσόντα του.
Μην ξεχνάμε πως είναι άριστος και στο επικοινωνιακό κομμάτι, ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο για έναν αθλητικό διευθυντή. Τόσο κατά τη διάρκεια της καριέρας του διακρινόταν για αυτό, αλλά το εξέλιξε ακόμα περισσότερο με αμέτρητες διαλέξεις την τελευταία πενταετία. Μάλιστα στο πρόσφατο Μουντιάλ της Βραζιλίας είχε το ρόλο του σχολιαστή στο ESPN.
Το δίπλωμα του Universidad de Futebol
Όλα τα παραπάνω είναι σημαντικά εφόδια για έναν άνθρωπο που θέλει να κάνει το επόμενο βήμα ως αθλητικός διευθυντής. Χρειάζονται όμως κι άλλα, κάτι που γνωρίζει κι ο ίδιος. Γι’ αυτό και έχει ήδη φροντίσει να προχωρήσει στην περαιτέρω επιμόρφωσή του. Ήδη έχει αποκτήσει δίπλωμα από το “Universidad de Futebol”  πάνω στην τεχνική διεύθυνση του ποδοσφαίρου.
Τα συγκεκριμένα μαθήματα ήταν εξ αποστάσεως και περιελάμβαναν 80 ώρες εκπαίδευσης. Σε αυτά επιμορφώθηκε πάνω στην αθλητική και τεχνική διαχείριση στο ποδόσφαιρο, στον στρατηγικό σχεδιασμό, στη διαχείριση προσώπων, στην ηγεσία, στην επικοινωνία στο ποδόσφαιρο, στην εξέλιξη της μεθοδολογίας προπόνησης, στο μάρκετινγκ και την οικονομική σχέση με τον αθλητισμό και στη διαχείριση των ακαδημιών.
Επιμελητής των σεμιναρίων ήταν ο Ζοάο Πάουλο Μεδίνα ιδρυτικό στέλεχος του “Universidad de Futebol” . Ο Βραζιλιάνος είχε περάσει ως αθλητικός διευθυντής από όλες τις μεγάλες ομάδες της Βραζιλίας, ενώ το 1991 είχε ρόλο τεχνικού συντονιστή στην εθνική Βραζιλίας.
Το Universidade de Futebol δημιουργήθηκε το 2003 και πλέον αποτελεί ένα σημαντικό Πανεπιστήμιο επιμόρφωσης πάνω στο ποδόσφαιρο. Πολλοί σημαντικοί πρώην ποδοσφαιριστές έχουν πάρει διπλώματα από το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο, μεταξύ των οποίων και ο Κακά.
Φυσικά, ο Ζιλμπέρτο δεν θα μείνει μόνο σε αυτό. Σκοπεύει (και οφείλει) να συνεχίσει την επιμόρφωσή του πάνω στο αντικείμενο, ενώ όλοι οι κορυφαίοι αθλητικοί και τεχνικοί διευθυντές έχουν στην κατοχή τους και δίπλωμα προπονητικής UEFA-pro, το οποίο θα πρέπει να πάρει κάποια στιγμή και ο Βραζιλιάνος.

*leoforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου